Tilla Simons
Brasschaat 14 - 8 - 1888 / Etterbeek 10 - 3 - 1969Machteld Maria Theresia Joanna Adelaîde Aurora Simons, kortweg Tilla, werd geboren in Brasschaat op 14 augustus 1888 en is te Etterbeek bij Brussel overleden op 10 maart 1969, welgeteld 50 jaar na het overlijden van vader Jan Frans Simons.

Vader Simons was niet alleen vader, maar tevens ook een ervaren kunstschilder die zijn kennis en ervaring in de schilderkunst met hart en ziel aan zijn dochter overdroeg. Tilla had een liefde voor het landschap, de echtheid van de natuur, de bloemen, dewelke zij uitvoerig in olieverf vereeuwigde, maar was ook net zoals haar vader een excellent portrettiste.

Met het kubisme, futurisme en dadaisme had zij het niet zo begrepen, dat blijkt wel uit een krantenartikel van 1922.

"Deze kunstvormen staan even ver van de echte kunst als de hemel van de aarde, de kunst is een broer van de schoonheid en moet zo getrouw mogelijk bij de natuur blijven".

Verder was Tilla ook niet begaan met de apostelen van de nieuwe doctrines met hun verkrachting van de natuurlijke vormen, die zelfs door musea aangemoedigd werden om voor deze kunstvorm de deuren te openen.

"De tentoonstellingen worden overwoekerd met schreeuwerige, onzinnige doeken en kleuren, men vindt er de meest belachelijke compositie-acrobatieën, de meest onbekwame en onder het mom van hernieuwde of perfectionistische hedendaagse kunst, met de veronderstelling dat dit de redding is van de kunst, in werkelijkheid is het grotesk".

Tijdens de Eerste Wereldoorlog droeg meer dan één vrouw van de nieuwe rijken de handtekening van Tilla Simons op haar hoofd. Tilla schilderde destijds veel bloemen en had zich namelijk gespecialiseerd in het beschilderen van dameshoeden. Tevens paste zij de schilderkunst toe op zijde en fluweel, bewonderenswaardige composities zoals veelkleurige vogels die tussen het groen vliegen, in kleine vruchten pikken of spelen in één of ander landschap.

De eindeloze heidevlakten, de lanen met gekromde bomen als kathedralen, de bossen met krachtige echo’s waar nachtegalen en hun broeders levensvreugde gaan uitzingen. De bloemen, prinsessen van de schepping met hun bonte bloemblaadjes, een onuitsprekelijke schoonheid met het hart in de bloemenkroon die eeuwig de bijen verleiden...

De pracht van de natuur in al zijn glorie verder laten leven op het papier, paneel en / of doek, dat was het levenswerk van... Tilla Simons.

Over deze kunstenares is een geillustreerde biografie verschenen en een aantal van haar werken zijn ook beschikbaar in een reeks van zes prentkaarten, beiden uitgegeven door de Jan Frans Simons vzw.

Na haar overlijden werd Tilla Simons in het familiegraf op de begraafplaats van Maria-Ter-Heide - Brasschaat bijgezet.

Fotogalerie: Bloemenstilleven 1 - Bloemenstilleven 2 - Bloemenstilleven 3 - Boerin - Bosdreef - Bosweg - Boszicht - Boszicht met vijver - De wolf en het lam - Hoevezicht - Landschap met hoeve - Landschap met schapen - Mansportret - Meisjesportret - Meisjesportret - Mevr. Bossaers - Portret Raymond Goffa - Roze heide - Roze hoeve - Stilleven 1 - Stilleven 2 - Stilleven 3 - Stilleven 4 - Stilleven 5 - Stilleven 6 - Vrouwenportret - Winters boszicht - Zeegezicht - Zonnig boszichtIndex - Artists - Kunstenaars - Artistes - Sales