henry luyten

 

 

 

Henry Luyten
Roermond (NL) 21 - 5 - 1859 / Brasschaat 21 - 1 - 1945



Henry Luyten studeert, ondermeer bij Charles Verlat, aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Antwerpen en aan de Ecole des Beaux Arts te Parijs. In Luytens vroeger werk valt vooral de verwantschap met het realisme en met de 'plein-air' schilderkunst op. Maar al vlug wordt ook de invloed van de Haagse School merkbaar, vooral in de keuze van de onderwerpen.

Rond de eeuwwisseling vestigt Luyten zich definitief te Brasschaat bij Antwerpen en sticht er een 'Institut des Beaux-Arts Henry Luyten'. Aan deze instelling geeft hij les aan een vijftigtal jonge getalenteerde schilders uit heel Europa en de Verenigde Staten.

In de periode vóór de Eerste Wereldoorlog oogst Luyten grote internationale successen: vooral in Duitsland maakt een reeks overzichtstentoonstellingen van zijn werk een jarenlange triomftocht. Hij heeft dan een heel eigen impressionisme ontwikkeld en zijn kunst bereikt een hoogtepunt.

Van 1919 tot 1922 verblijft Henry Luyten in Noord-Duitsland, te Worpswede en te Wieck auf dem Darss aan de Oostzee, waar een opmerkelijke serie landschapsstudies ontstaan. Van 1931 tot 1944 werkt hij aan het monumentale 'Gulden Doek van Vlaanderen', een historisch-allegorische voorstelling van de Vlaamse Beweging.

Naast een rasartiest van internationaal formaat is Luyten vooral een sociaal bewogen man. De wantoestanden in de kolenmijnen van de Borinage, de hardheid van het vissersbestaan, weet hij vast te leggen in aangrijpende doeken zoals de 'Werkstaking' en 'Kinderen der Zee'.

Uit Luytens portretkunst spreekt een grote bewondering voor het werk van Frans Hals, een meester met wie hij vaak is vergeleken. Uit talrijke internationale exposities blijkt echter dat Luyten op de eerste plaats een ware passie had voor de natuur, zij is dan ook het eigenlijke leidmotief van zijn kunst.

Op een heel persoonlijke wijze, met een heel sensibele kleurenvertolking en met levendige penseelstreken weet Henry Luyten de snel voorbijgaande veranderingen van het licht trefzeker en op ongeëvenaarde wijze op het doek neer te zetten.

In de zomer van 1995 wordt naar aanleiding van zijn vijftig jaar overlijden door het Archief Henry Luyten vzw, in samenwerking met het Stedelijk Museum van Roermond - Nederland en met het Gemeentebestuur van Braschaat, een overzichtstentoonstelling ingericht. Ter gelegenheid van deze tentoonstelling verschijnt het boek Henry Luyten, geschreven door Jozef De Beenhouwer.

Sinds juni 1997 prijkt zijn standbeeld, in de schaduw van het atelier, aan het Hendrik Luytenplein in de wijk Kaart te Brasschaat. Dit standbeeld, gebeeldhouwd door de Brasschaatse beeldhouwer Leo Nelen, kwam er dankzij de inzet van het Archief Henry Luyten vzw en de medewerking van het Gemeentebestuur van Brasschaat.

Een aantal van zijn werken bevinden zich in het museum te Roermond in Nederland, de IJzertoren te Diksmuide en in verscheidene particuliere verzamelingen.

Na zijn overlijden wordt Henry Luyten bijgezet op de begraafplaats van Brasschaat - Centrum.



Index - Artists - Kunstenaars - Artistes - Sales