wilfried keustermans

 

 

 

Wilfried Keustermans
Brasschaat 12 - 9 - 1944 / 31 - 12 - 2017



Door zijn opleiding voor confiseurpasteibakker aan de provinciale school PIVA kon hij al heel wat van zijn creativiteit vorm geven, ook al verdwenen die eindproducten meestal snel. De zaak aan de Belgiëlei floreerde als nooit tevoren. Hij won 'het gouden kruis in de orde der pasteibakkers' (internationaal). Na 23 jaar als pasteibakker te hebben gewerkt werd hij zelf leraar aan het PIVA (vooral in de specialisatie marsepeinverwerking) en kon hij zijn boetseertalent doorgeven.

Hij genoot ook plastische opvoeding en wel van zeer bekwame leerkrachten: Jean Baptist Coomans, schilder, Mark Verstockt, schilder en beeldhouwer, Alfons Van Meirvenne, dierenschilder en beeldhouwer, won in 1961 de Grote Prijs van Rome.

Zijn vierjarige opleiding in de Academie van Antwerpen stond onder de leiding van prof Willy Kreitz. Wilfried was in het eerste jaar laureaat klassiek boetseren. In het boetseren en beeldhouwen deed hij mee aan vakwedstrijden: zo won hij zowel een bronzen, een zilveren als een gouden medaille.

Keustermans is moeilijk onder één hoedje te vangen: In Israël behaalde hij duikbrevetten, gaf 12 jaar skiles en reisde meer dan de halve wereld rond. Europese landen zoals Frankrijk, Spanje, Italië, Groot-Brittannië, Griekenland en Hongarije heeft hij doorkruist, in Azië bezocht hij Sri Lanka, Thailand en de Maldiven, ook de USA en Canada liet hij niet links liggen!

En dat amalgaam van indrukken, ervaringen en belevenissen duiken vaak in zijn werken op: onderwater-inspiratie, wintersport, invloeden van over de hele wereld vind je erin terug. Dit weerspiegelt zich in zijn beelden, zijn schilderijen en enkele hybride overgangsvormen. Zijn beelden met hout, steen, lood, brons en was zijn niet om in te bijten, maar u zult opmerken dat zijn marsepeinervaring in allerlei gedierte, dat in gouden was over beelden en doeken rondkruipt, hierin terug te vinden is.

Op bepaalde doeken lopen meerdere verhaallijnen en technieken door elkaar, kalligrafische, wat Chinees aandoende trekken van het penseel of van een echte kwast enerzijds en anderzijds minitekeningen gekrast in de verflaag op eenzelfde doek. Mochten de triptieken boven een lichtbak geplaatst worden zou men nog een dimensie meer ontdekken.

Wilfried Keustermans heeft zich niet opgesloten, had contact met vele en zeer bekwame collega's schilders en beeldhouwers, waaronder Walter Brems, Roland Rens, Christien Dutoit, Robert Geenens, Jan Keustermans en Patrick Villas.

In Amerika maakte hij kennis met het werk van een aantal kunstenaars, in het bijzonder met de Belg Carl Brenders (in Canada). Daar vond hij zijn roeping om zelf ook te gaan schilderen!

Ook kunstkring Caerde heeft deze zonderling in haar gelederen opgenomen, hopelijk zal deze kring hem in haar uiteenlopend palet van talenten een plaats kunnen geven. Of Wilfried Keustermans in één of andere school, zoals het magisch realisme, kan worden ondergebracht laten wij aan de deskundigen over!

Zijn werk is ondermeer op 24 & 25 maart 2012 in Antverpia te Sint-Mariaburg tentoongesteld.

De twee laatste jaren was hij ook lid van de Brasschaatse kunstkring ’t Blad, waar hij van 7 t/m 9 april 2017 deelnam aan de groepstentoonstelling in de Sint-Jozefskapel te Brasschaat.

Een aantal van zijn werken bevinden zich in particuliere verzamelingen.

Fotogalerie: Foto 1 - Foto 2 - Foto 3 - Foto 4 - Foto 5 - Foto 6 - Foto 7 - Foto 8 - Foto 9 - Foto 10 - Foto 11 - Personage - Gemengde techniek 1 - Personage - Gemengde techniek 2 - Personage - Gemengde techniek 3 - Personage - Gemengde techniek 4 - Personage - Gemengde techniek 5 - Personage - Gemengde techniek 6 - Personage - Gemengde techniek 7



Index - Artists - Kunstenaars - Artistes - Sales